کارشناسی ارشد مطالعات معماری ایران

کارشناسی ارشد مطالعات معماری ایران


تاریخچه

استان فارس از دیرباز سهم عمده‏‌ای در تمدن و معماری ایرانی و اسلامی داشته و بخش عمده‏‌ای از میراث معماری ما در این استان وجود دارد. این آثار با شیوه‏‌‌های مختلف از دوران هخامنشی و ساسانی تا شکوفایی دوران اسلامی همه جای این استان را مزین کرده است. شهر شیراز در طول تاریخ پر افتخار خود معماران شایسته‌‏ای چون قوام‌‏الدین و زین‌‏العابدین شیرازی را پرورده است که تا سمرقند و بخارا آثارشان را فراگرفته است.

با توجه به جمعیت جوان کشور و نیاز وافری که به ساخت فضای زیست، کار و تفریح و … وجود دارد و همچنین با عنایت به آثار برجسته و منحصر بفرد معماری و شهرسازی در شیراز و به منظور حفظ و اشاعه هنرهای معماری سنتی و اسلامی، بخش معماری دانشگاه شیراز از سال 1373 راه‌اندازی گردید.

 

  •  سال 1373، پذیرش دانشجو در مقطع کاردانی معماری در محل دانشکده  ادبیات و علوم انسانی دانشگاه شیراز. 
  •  سال 1375، به دلیل مشکل کمبود مکان،  گستردگی فعالیت‌های کارگاهی این رشته به دانشکده مهندسی منتقل و بصورت زیر مجموعه‌ای از آن دانشکده فعالیت نمود.
  •  سال 1377، دانشکده هنر و معماری به طور رسمی مستقل گردید و بخش‌های آموزشی و معاونت­‌های مختلف آموزشی و دانشجوئی ـ فرهنگی شکل گرفت و بدین ترتیب بخش معماری به صورت مستقل به فعالیت خود ادامه داد.
  •  سال 1377، پذیرش دانشجو در مقطع کارشناسی ارشد پیوسته معماری.
  •  سال 1378، به دلیل تغییر در سرفصل دوره و نحوه پذیرش از طرف وزارت علوم تحقیقات و فن آوری، دانشجو در مقطع کارشناسی مهندسی معماری پذیرفته گردید.
  •  سال 1379، دانشکده به محل زیبایی که با همت آقای احمد نادر کاظمی از خیرین بنام شیراز در گلدشت معالی آباد احداث گردیده منتقل شده است و به فعالیت خود ادامه می‌­دهد .
  •  سال 1384، پذیرش دانشجو در مقطع کارشناسی ارشد ناپیوسته معماری.
  •  سال 1384، آغاز همکاری جهت راه‌اندازی و پذیرش دانشجو در مقطع کارشناسی مهندسی معماری با پردیس دانشگاه در قشم.
  •  سال  1391، پذیرش دانشجو در مقطع کارشناسی ارشد نا پیوسته معماری در پردیس دانشگاه شیراز.
  •  سال 1391، پذیرش دانشجو درمقطع کارشناسی مهندسی معماری با پردیس دانشگاه در کشور امارات.

 

اهداف

 

معماری در لغت به معنای علم بنایی و ابعادسازی آمده است و معمار به معنای بسیار عمارت کننده آن که عمارت کند و موجب رونق و تعالی گردد و عمارت نیز به معنی آبادی است. لغات هم ریشه معماری و عمارت نیز همه معنایی از آبادانی و زندگی و حیات را درخود دارند. معمر به معنای طویل العمر، معمر به معنای منزل فراخ با آب و گیاه و مردم است. معمور یعنی آبادان، آباد، مسکون و دارای جمعیت از مردمان (لغت نامه دهخدا). درقرآن نیز در مواردی به ساختن و معماری و یا عمارت که ریشه معماری دارد، اشاره شده است. هنگامی که خداوند می‎فرماید "عمروالارض" یعنی زمین را آباد کنید و زمین بنایی والا می باشد. تعمیر هم از همین ماده است و همچنین عمر نیز به معنای تعمیر بدان بواسطه روح است واگر زیارت خانه خدا هم عمره می گویند باز به همین خاطر است که زیارت مردم مایه آبادانی بیت الله الحرام است. در تفسیرالمیزان مجموعه این معانی ( لغوی وقرانی) نشان می دهد که مفهوم "معماری" عمیق‎تر از ساختن به تنهایی و ابعادش وسیعتر از به وجود آوردن کالبد یک ساختمان می‎باشد که مفاهیمی مانند زنده‎سازی و احیاء و تداوم وحیات وآبادانی را درخود نهفته دارد یا به عبارت دیگر معماری همواره به معنای ایجاد فضایی با روح و حیات تصور می گردد. در این جا در مقام تعریف معماری باید به چند نکته زیر توجه کنیم :

     اول اینکه در معماری همیشه معرفت و عمل به هم پیوستهاست و سیر از معرفت به عمل و اجرا معماری را پدید می آورد. دیگر اینکه اثرمعماری همواره در پیوند با محیط مطرح است و بدون ارتباط با محیط و بافت اطرافش شکل نمی‎گیرد وتعریف نمی شود.

بدین ترتیب از مجموعه تمامی آنچه به اجمال بیان شد بطور خلاصه میتوان گفت که:

     معماری نوعی عمل خلاقانه است که مقصود آن شکل دادن به فضای زیست انسان درتمامیتش می‎باشد و گستردة آن از جوابگویی به نیازهای انسانی در پیوند با محیط و طبیعت تا بیان عواطف و اعتقادات او طیف وسیعی را در برمی‎گیرد.

 

هدف رشته معماری : 

 

پرورش استعداد خلاق و انتقال دانش ها و مهارت ها جهت تربیت متخصصین کارآمدی است که با ادراک معرفت‍ ها و تئوری های مربوط به موضوع بنا به جنبه های عملی آن نیز توجه نموده و حرکت از معرفت به عمل و اجرا را پدپد‌آورد. نهایتاً توان انتظام بخشی به فضای زیست انسانی را داشته و ابعاد کمی و شرایط کیفی زیست و رشد در جامعه را فراهم آورد.

 

فرصت شغلی

 

فارغ التحصیلان دوره کارشناسی ارشد براساس توانائیهای که در روند آموزش کسب نموده اند می توانند در زمینه های زیر ایفای نقش کنند.

  1.  فعالیت به عنوان مهندس مشاور معماری در جهت طراحی بناها یا مجموعه ی زیستی کوچک، از طرح های اولیه تا مراحل اجرایی کار و طراحی اجزاء و عناصر تشکیل دهنده بنا.
  2. همکاری با گروه مهندسان مشاور معماری در جهت طراحی و توسعه طرح ها و تهیه نقشه های معماری مارحل یک و دو.
  3.  نظارت عمومی مالی بر صحت انجام کار در عملیات اجرایی ساختمان.
  4.  مدیریت و هماهنگی اجرایی پروژه های گسترده در زمینه گرایش تخصصی خود.
  5.  همکاری با متخصصین برنامه ریزی مجتمع زیستی.
  6.  همکاری و هماهنگی با کلیه متخصصینی که کارشان با سازماندهی فضای زیست مرتبط است. مانند اکولوژیست ها ، جغرافیدانها، اقلیم شناسان، برنامه ریزان اجتماعی و اقتصادی.
  7.  عضویت در کادر فنی و همچنین سطوح مدیریت و سیاستگزاری شهرداریها و سازمانهای مشابه.
  8.  مشاور عالی در زمینه طراحی فضای زیست بویژه در حوزه ی گرایش تخصصی خود.
  9.  تدریس در دوره کارشناسی مهندسی معماری.

 

برنامه درسی