توضیحات رشته شهرسازی

توضیحات رشته شهرسازی


 

 

از آغاز شهرسازی علمی و برنامه ریزی برای کنترل، هدایت و توسعه شهرها در جهان که متعاقب انتشار کتاب پاتریس گدس به نام "تطور شهرها" مطرح شد، اینک حدود یک قرن می گذرد. بعلاوه برنامه ریزی شهری شهرها در کشور ما - از اولین طرح های جامع و توسعه شهر- از چهل سالگی عبور می کند.

گستردگی حضور فارغ التحصیلان دوره کارشناسی از سال های آغازین دهه هشتاد و راه یابی آنان به سطوح کارشناسی ارشد و دکتری تشکل نهادها و انجمن های علمی شهرساز را گسترده تر ساخته است.

بخش شهرسازی دانشگاه شیراز به منظور تربیت نیروی انسانی آگاه و کارا که بتواند در جهت رشد و تحول کشور باشند؛ در سال 1374 راه اندازی گردید.

 

سال 1374، راه اندازی بخش شهر سازی با پذیرش دانشجو در مقطع کارشناسی ارشد ناپیوسته گرایش برنامه ریزی شهری و منطقه ای.
سال 1386 ، پذیرش دانشجو در مقطع کارشناسی شهرسازی.
سال 1388، پذیرش دانشجو در مقطع کارشناسی ارشد ناپیوسته گرایش برنامه ریزی شهری.
سال 1390، پذیرش دانشجو در مقطع کارشناسی ارشد ناپیوسته گرایش طراحی شهری.
سال 1396، پذیرش دانشجو در مقطع کارشناسی ارشد ناپیوسته برنامه ریزی منطقه ای .
 
 
 

ریشه معنایی شهرسازی (urbanism) از مدنیت، به نظم کشیدن امور شهری (انتظام فضایی شهر) و شکوفایی زمینه‌های شهروندی نشأت می‌گیرد. درست دیدن، دقیق ادراک کردن و خلاقانه طراحی نمودن بر اساس اصول و قواعد علمی پایه‌های اولیه و سنگ بنای فکری و فرایند عملی شهرسازی است. شهرسازی به مثابه  «هنر سنتز» یا هنر سازماندهی شهرها موضوعی است که نگرانی های حوزه‌های مختلف علمی را شامل می شود بر این اساس ماهیت چندگانه آن نیازمند رهیافتی است که مفاهیم و تعاریف پیچیده را تفسیر و تبیین نماید. شهر محصول یک توسعه تاریخی است. شهر مظهر نظم و کیفیت بخشیدن به محیط است. شهر محصول الزامات زندگی امروزی و بازتاب گذشته است. مقوله‌های عملکردی، زیبایی‌شناسی، تأمین منافع عمومی، تدوین ضوابط و مقررات جهت تنظیم روند ساخت و ساز و آینده‌نگری در حوزه شهرنشینی محورهای اصلی آن را تشکیل می دهند. شهرسازی در بردارنده طیف گسترده‌ای از پروژه‌های توسعه ملی، منطقه‌ای و محلی و مقیاس‌های متنوع کاری از ساماندهی چند بنا تا آمایش سرزمین است. شهرسازی شهر را به منزله موضوعی جهت تفکر و مفهوم‌سازی، تجزیه و تحلیل و مداخله عملی بر اساس اصول و قواعدی علمی در سه سطح تفکر، طراحی و اجرا می‌داند.

مقاطع رشته شهرسازی در دوره‌های کارشناسی (مهندسی شهرسازی)، کارشناسی ارشد (برنامه‌ریزی شهری، طراحی شهری، برنامه‌ریزی منطقه‌ای و مدیریت شهری) و دوره دکتری شهرسازی قابل تعریف است. بر این اساس به تناسب نیازمندیهای جامعه امکان بسط و گسترش گرایش‌های مختلف دوره‌های مقطع کارشناسی ارشد موجود است.

 

اهداف رشته شهرسازی: 

هدف رشته شهرسازی تربیت دانش‌آموختگانی است که ضمن واکاوی مسائل و مشکلات شهری قادر به تحلیل و ارائه راهکارهای عملی جهت حل موضوع و یا ارتقاء سطح کیفی آن هستند. ماهیت میان رشته‌ای شهرسازی نیازمند پرورش متخصصینی است که دارای قدرت لازم جهت مدیریت خردمندانه پروژه در حوزه‌های نظری و عملی مرتبط باشند. طرح مسأله، چگونگی پردازش و ارائه طرح، روند سیستماتیکی است که در حوزه‌های پژوهشی و حرفه‌ای مبنای کار شهرس

 

 

افتخارها و فعالیتها:

  • تهیه و تدوین کتاب هویت شهرهای استان فارس،
  • طرح مطالعات آمایش استان کهگیلویه و بویراحمد
  • طرح مطالعات آمایش استان فارس
  • بازنگری در برنامه پنجساله اول شهرداری شیراز
  • طرح بیست ساله جامع حمل و نقل استان فارس
  • GIS راههای اصلی، فرعی و روستایی استان فارس
  • طرح ایجاد شهرک های صنایع دستی استان فارس
  • تفاهم نامه همکاری با شرکت عمران و بهسازی شیراز
  •  نظارت بر تهیه طرح استراتژی توسعه شهر شیراز (CDS)
  • طرح­GIS اداره راه و ترابری و طرح GIS  جهت شرکت ملی گاز،
  • طرح­ ایجاد بانک زمین در شیراز برای شهرداری شیراز،
  • طرح ساماندهی شهرک سعدی،

 

فرصت شغلی

فارغ‌التحصیلان رشته شهرسازی و گرایش‌های آن بر اساس انتخاب زمینه‌های تخصصی خود می‌توانند در زمینه‌های کاری متفاوتی مشغول به کار شوند.

  1. تهیه طرح‌های توسعه شهری (بزرگ مقیاس و کوچک مقیاس) از جمله طرح‌های ساختاری – راهبردی، طرح‌های جامع و تفصیلی و ...)
  2. تهیه طرح‌های آمایشی (طرح آمایش سرزمین، طرح کالبدی ملی)
  3. تهیه طرح‌های منطقه‌ای (طرح مجموعه شهری، طرح توسعه و عمران ناحیه و ...)
  4. تهیه طرح‌های ریز مقیاس شهری (برنامه‌ریزی و طراحی شهرک‌ها و سایت‌های مسکونی، طراحی‌فضاهای عمومی از جمله خیابان، میدان، مکان‌یابی عناصر و کاربری های متفاوت شهری 
  5. مدیریت پروژه‌‌های شهری در قالب شرکت‌های مهندسین مشاور
  6. اشتغال به کار در ادارات دولتی مرتبط به امور شهری (وزارت راه و شهرسازی، دفاتر فنی استانداری، شهرداری‌ها، بنیاد مسکن، سازمان عمران و بهسازی شهری).
  7. احداث دفاتر فنی جهت تهیه طرح‌های تفکیک اراضی و پروژه‌های ریز مقیاس
  8. ارائه خدمات مشاوره ای به دست اندرکاران و مدیران امور شهری و منطقه‌ای.

علاوه بر موارد فوق فارغ‌التحصیلان دوره کارشناسی ارشد و بالاتر می‌توانند در زمینه انجام پروژه‌های پژوهشی نیز مشغول به کار شوند.