هدف: آشنایی دانشجویان با اصول و تعاریف اولیه، طبقه بندی الیاف، ویژگی های فیزیکی و شیمایی عمومی الیاف از نظر ساختمان درونی، شکل ظاهری و ویژگی های مهم فیزیکی آن سرفصل دروس (الف) شناخت الیاف بررسی و طبقه بندی الیاف و خواص آنها، تعریف مفاهیم پایه ای خواص الیاف شامل جذب رطوبت، خواص حرارتی، ازدیاد طول، رفتار ویسکوا لاستیک، درخشندگی، ضریب رعنایی، تناسیتی، توانایی ریسندگی، برگشت پذیری، الاستسیته، چگالی ظرافت تجعد و خواص الکتریکی (ب) شناخت انواع نخ خواص الیاف در سیستم های ریسندگی، سیستم های تهیه انواع نخ پنبه ای و پشمی، طبقه بندی و خواص انواع نخ تک لا، چند لا و کابلی و مقایسه آنها با چله های ترکی و فارسی، تعیین نمره نخهای چند لا و کابلی، مفهوم تاب و رابطه آن با استحکام نخ، روشهای تاب، آماده سازی نخهای چله فارسی و آذری، نمراه انواع نخ و تبدیل آنها به یکدیگر (پ)نخ دستریس تاریخچه ریسندگی، معرفی انواع دوک های رسندگی عشایری و روستایی ایران و مقایسه آنها (دوک کردی، قشقایی، بختیاری و ...) پراکندگی جغرافیایی انواع روشهای ریسندگی دستریس در ایران، انواع چرخهای نخ ریسی در ایران، تشریح روشهای ریسندگی با انواع دوک دستریس لنگر پایین لنگر بالا، چرخ های نخ ریسی ساده و با فلایر، انواع دوکهای خارجی (لاتینی، آلاسکایی، هندی، آناتولی و ...) انواع روشهای دو لاتابی و چندلا تابی. (ت)پنبه اهمیت اقتصادی تولید و تهیه الیاف پنبه، مراحل و پارامترهای کاشت، داشت، برداشت و تاثیر آنها بر خواص ریسندگی الیاف پنبه، درجه بندی (رقم بندی) پنبه، مقایسه و درجه بندی انواع پنبه ایران، ساختمان فیزیکی و شیمیایی الیاف پنبه، تاثیر حرارت، رطوبت و مواد شیمیایی بر الیاف پنبه، معرفی انواع قطر و لای نخ های چله و پود پنبه ای (ج) الیاف دسته ای انواع الیاف دسته ای و اهمیت اقتصادی و کابردی آنها و طریقه تولید و تهیه کناف، کتان و سایر الیاف تولیدی در ایران معرفی الیاف دسته ای به کار رفته در صنایع دستی و منسوجات دستبافت سایر کشورها (رامی، سیسال، نارگیل و ...) تاثیر مراحل و ویژگی های تولید بر خواص این الیاف (ح)پشم اهمیت اقتصادی، طریقه تولید، معرفی و طبقه بندی انواع الیاف کمپ، هنر و تایپ، چشم چینی و تاثیر پارامترهای آن بر خواص الیاف، طبقه بندی انواع الیاف پشم، خصوصیات و طبقه بندی پشم های ایرانی و تعیین پراکندگی جغرافیایی آنها، مقایسه انواع پشم های داخلی و خارجی، ساختمان فیزیکی و شیمیایی الیاف پشم، تاخیر حرارت، رطوبت و مواد شیمایی بر الیاف پشم، معرفی پشم های زنده، مرده و دباغی و کیفیت هر یک از آنها، روش های تفکیکی و طبقه بندی پشم، درجه بندی الیاف پشم از نظر طول ، ظرافت و مکانیزم ماشین آلات شستشو، آبگیری خشک کن و کربونیزه کردن پشم، روشهای سفید گری نخ پشمی و معرفی انواع قطر و لای نخ های خام پشمی (خ) ابریشم تاریخچه ابریشم، اهمیت اقتصادی و فرهنگی آن، جایگاه ابریشم در فرش دستباف و صنایع خاوردور، طبقه بندی و انواع الیاف ابریشم، ساختمان فیزیکی و شیمیایی ابریش، تاثیر حرارت، رطوبت و مواد شیمیایی بر خواص الیاف ابریشم، ابریشم کشی و بررسی روشهای صنعتی و سنتی آن، صمغ گیری و کلیات کشی، وزن دهی ابریشم، درجه بندی ابریشم نحوه دولاتابی و چندلاتابی نخ های ابریشم، مقایسه انواع ابریشم های داخلی و خارجی (د) الیاف مصنوعی آشنایی با انواع الیاف مصنوعی، پلی استر، ویسکوز، اکرلیک، پلی اتلین، پلی پروپیلن و ... آشنایی با نحوه کاربرد الیاف مصنوعی در فرش دستباف و معرفی اثرات و دلایل به کارگیری آنها مباحث آزمایشگاهی تهیه مقطع طولی و عرضی از الیاف معمول در ایران و مطالعه و مشاهده آنها بوسیله میکروسکوپ |