دوشنبه 20 آذر 1402 در دانشکده هنر و معماری کارگاه آموزشی «تجارت الکترونیک فرش دستباف» با حضور فعالان و کارآفرینان در حوزه فرش استان به همت انجمن علمی فرش دانشگاه شیراز و با همکاری معاونت پزوهشی دانشکده هنر و معماری برپا گردید. این برنامه با خوشآمدگویی دکتر مقنی پور استاد مشاور انجمن علمی فرش شروع شد، ایشان برگزاری این چنین کارگاههایی را برای تولیدکنندگان و صادر کنندگان بسیار موثر دانست و گفت که این قشر با وجود تجربه و داشتن زیر ساختهای خوب باز هم در بعضی مواقع کم و کاستیهایی در فعالیتهای خود دارند. سپس دکتر علی وندشعاری عضو هیات علمی دانشگاه هنر اسلامی تبریز و بنیان گذار تجارت الکترونیک فرش دستباف در ایران، به تحلیل سرفصلهای این نشست به شرح ذیل پرداخت:
- تحلیل وضعیت صادراتی ایران و رقبا در بازار جهانی فرش
- مبانی رفتار مصرف کننده
- مبانی کاربرد تجارت الکترونیک فرش
- آمیخته بازاریابی فرش
- اصول کاربردی برای بازاریابی فرش
- اهداف راهبردی و آمیخته بازاریابی فرش
- فرایند موقعیتیابی و بازاریابی مناسب فرش
- آسیبشناسی فعلی زنجیره تامین فرش ایران در روند رقابتی بازار جهانی
دکتر وندشعاری با مقدمهای بر تجارت الکترونیک مبحث را با رفتار مصرفکنندگان و آسیبشناسی صادرات فرش شروع کرد و گفت که از نظر آماری در دهههای گذشته فرش دستباف جزء بهترین کالاهای صادرات غیرنفتی کشور بوده که طی چهار دهه گذشته محصولات دیگری جایگزین آن شده و اشاره کرد که کشورهایی مانند ترکیه، چین، پاکستان و افغانستان هم صادرکننده تولیدات خود هستند و هم سعی دارند با واردات فرش از دیگر کشورها و صدور مجدد آنها بازار جهانی را در دست بگیرند. در حال حاضر 51 کشور هستند که فرش را از ایران وارد و بعد به کشورهای بازار هدف، صادر میکنند. ایشان توضیح داد در زمان کرونا صادرات فرش از ایران به علت شیوع ویروس و پاندمی، تا حد زیادی کاهش پیدا کرد که این در آمارها به وضوح دیده میشود، زیرا ایران در رتبه بندی صادرات فرش جایگاه خوبی ندارد. البته میتوان در صورت هدفمند کردن تولید و روشهای عرضه مناسب در بازار جهانی، تا حدودی روند نزولی صادرات را کاهش داد. در شرایط تحریم اقتصادی ایران، بعضی از کشورها از جمله هندوستان از این فرصت استفاده کرده و بازار فرش ایران را در امریکا را به دست آورد، بعد از آن کشورهای دیگر که البته با هندوستان قابل قیاس نیستند سعی در به دست آوردن بازار فرش ایران داشتند. با وضعیت فعلی و بدون کارگرفتن ابزار نوین توسط عوامل تولید و توزیع به شکل برنامهریزی شده در کشورهای هدف فرش، وضعیت فرش در آینده مسیر دشواری خواهد داشت.
در ادامه این برنامه استاد وندشعاری به توجه و تمرکز بر شرایط رقابتی در بازار تجارت جهانی فرش پرداخت، در این راستا به نظر میرسد یکی از عوامل مهم و تاثیرگذار در روند ثابت و گاه نزولی در صادرات، و کاهش سهم بازار جهانی، عدم به کارگیری روشهای نوین تجارت و بازاریابی و استفاده از ابزارهای جدید از سوی تولیدکنندگان و عرضه کنندگان ایرانی است. موضوع مهم دیگری که در این برنامه به آن پرداخته شد، اهمیت مطالعه رفتار مصرف کننده و چگونگی تصمیم نهایی از سوی مصرف کننده بود .
این برنامه که در دو نوبت صبح و عصر برگزار شد با جلسه پرسش و پاسخ ادامه یافت و در انتها انجمن علمی فرش با تقدیم لوح سپاس و اهدای هدیه از دکتر وندشعاری قدردانی کرد.