روز سه شنبه 23 آبان ماه 1402 در پی سلسله نشستهای کرسی علمی ترویجی که با همکاری مرکز نظریه پردازی ،نقد و مناظره دانشگاه شیراز برگزار میشوند، جلسهای پیرامون مبحث «معرفی و نقد مبانی نظری دیکانستراکشن در منظر» در سالن کنفرانس دانشکده هنر و معماری، تشکیل شد. در این نشست دکتر ساناز حائری عضو هیأت علمی بخش معماری دانشکده هنر و معماری ارائه دهنده، دکتر جاوید قنبری ناقد و دکتر سارا دانشمند مدیر جلسه، بودند.
دکتر ساناز حائری، در ابتدای سخنرانی با بیان چرایی و چگونگی شکل گیری مکتب «دیکانستراکشن» واسازی بحث را آغاز نمود. مبانی فلسفی ساختارگرایانی چون هوسرل و سوسور بیان شد. سپس اندیشههای انتقادی رولان بارت در قالب دو نوع نوشتار خوانندهپسند و نویسندهپسند مورد ارزیابی قرار گرفت. در ادامۀ مباحث نظری، بیانیه های 9گانه فلسفی برنارد چومی (از پیشگامان مکتب دیکانستراکشن) مطرح شد و نمود آن در طراحی پارک دولاویلت پاریس، مورد ارزیابی قرار گرفت و ارتباط مبانی نظری و ایدههای فضاسازی در عرصهها و نمادهای منظر، بررسی شد.
آقای دکتر قنبری عضو دیگر بخش معماری دانشکده هنر و معماری دانشگاه شیراز در ادامه، با نقد مباحث دیکانستراکشن، بر پیچیدگی آن تاکید نمود و بیان کرد که این بحث قابل گسترش میباشد، اما جمعبندی آن به سهولت امکان پذیر نیست، چراکه بیان کننده دورهای از اندیشههای معماری است که زمینه تغییرمعانی مرسوم و متعارف را فراهم کرده و اندیشههای خلاقانه و پیشرو مطرح میشوند.
در ادامه پرسش هایی از جانب حضار مطرح شد و به دانشجویان تاکید گردید که این مکتب را با ریشه مبانی نظری و فلسفی آن شناخته و هر خطوط کج ،هر سطح ناهموار و هر معماری مبهمی را نماد مکتب دیکانستراکشن ندانسته و با شناخت مبانی اصولی، به نقد و بررسی آثار معماری بپردازند.